Posted on

Je to snadný, zvládne to každej. Důkazem je, že jsem si z pinterestu opsala rozměry (abych Šímu nemusela měřit, protože zrovna spal a prostě se mi nechtělo), zbytek jsem vymyslela sama a dopadlo to skvěle.

Materiál a šicí potřeby

  • alespoň 34 x 37 cm přední (čapí) látky
  • alespoň 34 x 37 cm, 4 ks (4 x 30 cm) a 34 x 24 cm zadní (šedé) látky
  • nit v barvě
  • tužka, střihový papír, fixa na látku, pravítko, nůžky, stroj, volitelně entlovací nůžky

Postup

  1. Vytvoř střih podle obrázku níže.
  2. Překresli si střih na látku. Celkem bude 7 kusů:
    • 1x hlavní kus na přední látku
    • 1x hlavní kus na zadní látku
    • 1x kapsa (32 x 22 cm)
    • 4x proužek na šňůrku (4 x 30 cm).
  3. Nastříhej látku: k hlavním kusům a ke kapse přidej přídavek 1 cm ze všech stran.
  4. Připrav si šňůrky: Proužky podélně přehni napůl lícem dovnitř a v délce sešij asi 0,5 cm od okraje. Krátké hrany nech nesešité kvůli otočení. Dlouhé hrany začisti, následně proužky obrať lícem ven. Jednu z krátkých hran ohrň dovnitř a sešij. Druhou stranu můžeš nechat nezačištěnou – začistí se při přišívání k zástěře.
  5. Přišij kapsu k přednímu dílu zástěry: Kapsu přehni na obdélník o velikosti 34 x 12 cm lícem ven. Přilož ji ke spodní hraně předního dílu zástěry (přehnutou hranou směrem nahoru). Přišpendli. Označ si, kde chceš mít švy mezi kapsami. Švy prošij. Jinak kapsu zatím přišívat nemusíš, to uděláš v dalším kroku.
  6. Sešpendli celou zástěru: Teď ta část náročná na mozkové závity. Zástěru budeš sešívat naruby, potom ji budeš obracet (stejně jako šňůrky v kroku 4). Nejdřív před sebe polož přední díl zástěry s částečně přišitou kapsou. Na vyznačená místa přišpendli šňůrky – vždy bude šňůrka směřovat od místa přišití do středu zástěry. V místě přišití bude nezačištěný okraj šňůrky. Navrch polož zadní díl zástěry lícem dolů (líce látek se stýkají). Všechno sešpendli. Zkontroluj, že máš dobře přišpendlené šňůrky. (Pozor, mysli na to, že přední i zadní díl zástěry mají přídavky. Šňůrky dáváš do rohů, tedy do rohů naznačených fixou, ne přímo do rohů látky!)
  7. Všechno to sešij a začisti: Nech si otvor na otočení (já si vybrala horní hranu zástěry – zapošila jsem, přišila jsem první šňůrku u krku, potom část kolem hrudníku, první šňůrku na boku, celou spodní část, druhou šňůrku na boku, část kolem hrudníku, druhou šňůrku u krku, tam pořádně zapošila a skončila jsem). Začistit můžeš stejným způsobem. Můžeš také použít entlovací nůžky, které zároveň nastřihnou látku v obloucích tak, že se po obrácení nekroutí.
  8. Obrať a dokonči: Zástěru obrať pomocí otvoru v horní části. Všechny růžky vyhlaď. Pokud to nejde, můžeš zkusit v rubu lépe sestřihnout přídavky. Začištěné horní hrany zástěry obrať dovnitř a sešpendli. Celou zástěru prošij kolem dokola v kraji. Začni u otvoru v horní hraně, aby se ti potom nerozjel.

Fotky