Posted on

Říkala jsem si, jaké asi klasické jídlo by mohl Šíma jíst, a napadla mě čína plná zeleniny. Tohle je recept s poměry od oka. Dávala jsem zeleninu tak, aby bylo všech druhů tak nějak stejně 😊 Hned poprvé se na jídlo vrhnul v době, kdy ještě ani neměl hlad 😀 Stačilo, že viděl mě, jak jím svůj oběd 😀

Jinak pozor na velikost porce – vařila jsem Šímovi čínu dvakrát: poprvé jsem odebírala z velké pánve množství, aby bylo na dvě dětské porce, po mixování ale zůstala jedna. Podruhé jsem vařila cíleně jen dvě dětské porce a zase vystačilo spíš na jednu, na jednu a půl (půlka cibule, jedna paprika a zbytek z mrazáku).

Vystačí na 2 dospělé a 1 dětskou porci. Šíma čínu poprvé jedl v 11 měsících, ale všechny ingredience může dítě jíst už mnohem dřív. Záleží, co všechno už malý strávník vyzkoušel a kolikasložkové jídlo zvládne 🙂

Ingredience

  • Olej
  • 2 cibule
  • 100-200 g kuřecího prsa nebo vepřového
  • 1-2 papriky
  • 1 pórek
  • 1-2 mrkve
  • 50 g fazolek
  • Domácí vegeta
  • Sušený zázvor
  • Sójovka
  • 2 sáčky rýže

Postup

  1. Do hluboké pánve dej hřát olej. Nakrájej cibuli nahrubo (řádově 5 x 15 mm) a dej ji smažit.
  2. Maso nakrájej na kostičky, přidej ho k cibuli a zlehka jej opeč.
  3. Mezitím připrav zeleninu – papriku nakrájej podobně jako cibuli, pórek nakrájej na čtvrtměsíčky, mrkev nastrouhej nebo najemno nakrájej a fazolky rozkrájej asi na 15 mm dlouhé kousky. Všechno přidej do pánve a opékej.
  4. Mezitím dej vařit rýži.
  5. Zapraš domácí vegetou (pokud není prosolená) a promíchej.
  6. Připrav si menší kastrůlek na dětskou porci a přesuň do něj 2-4 lžíce směsi. Dál opékej obě směsi. Po troškách je podlévej horkou vodou.
  7. Směs pro dospělé zapraš zázvorem a přidej sójovku podle chuti.
  8. Dětskou porci podávej buď stejně jako dospělou, nebo ji nahrubo rozmixuj 😊

Fotky