Posted on

Začátek po dvou měsících a třech týdnech

Je sobota, dvě hodiny ráno. Vzbudila jsem se na gauči, televize vypnutá, Šíma v klidu v houpačce. Jdu se podívat do ložnice. Matouš spí tak, jak tam musel před pár hodinami padnout, když čekal, až přinesu Šímu. Rozespale si prohmátnu prsa – budu potřebovat kromě Šímy i odsávačku. Před pár dny začal Šíma konečně požadovat jen jedno prso, takže už se nebudu muset svlíkat dvakrát, už nebudu muset pokaždé měnit obě vložky do podprsenky, takže mi bude stačit jedno balení dvakrát tak dlouho, už nebudu muset doodstříkávat obě prsa, už nebudeme trávit kojením 40–60 minut!

Ono to mělo důvod, že Šímovi začalo stačit jen jedno prso. Z ničeho nic se mi, jako bych si šňupla nějakou úžasnou laktační drogu, začalo tvořit mnohem více mléka. Tolik, že by mi prsa pokaždé snad praskla, než by na ně přišla s krmením řada. Řešení je jasné – odsávačka. Odsávačku sterilizovat a sestavit, potom odsát a je hotovo.

Vlastně je toho víc – opláchnout a sterilizovat odsávačku. Umýt ruce. Sestavit odsávačku. Umýt ruce. Opláchnout prso. Připravit pohodlné sezení na odsávání, to jsem mohla udělat předtím, sakra. Umýt ruce. Usadit se. Nacpat si pátý polštář za záda. Začít odsávat. Zapnout měření času malíčkem, protože jsem si nevydezinfikovala telefon. Ono to neteče. Promasírovat prso. Začít odsávat. Dobrý. Zase to neteče, stopky říkají 28 minut, asi končíme. Zkontrolovat, jestli v prsu něco nezbylo. Nová vložka. Umýt ruce. Dát chladit mléko. Dát mrazit předchozí dávku. Umýt odsávačku. Umýt ruce. Jít se natáhnout. Je půl čtvrté. Tak za hodinu a půl znova.

Naštěstí začal Šíma spát přes noc trochu déle. Když se to jó povede, dostane najíst o půlnoci a pak v 5 ráno. Já můžu vesele spát od půl druhé do pěti, potom od půl sedmé do osmi.

Mít miminko je ze začátku fakt záhul. Rozbitý spánek je nakonec ten nejmenší problém. Prý se to srovná s koncem šestinedělí. Leda houby. To si na to člověk akorát zvykne a naučí se fungovat na autopilota.