Posted on

Šímovi bylo půl roku. Absolvovali jsme šestiměsíční prohlídku, na které jsme se s lékařkou domluvily, že už bude nejspíš čas začít Šímovi představovat pevnou stravu. Pevnou myšleno ne-mléko. Že by ta rozmixovaná mrkev byla zrovna pevná, to se fakt říct nedá.

O příkrmech jsem si toho načetla spoustu. Nejucelenější pohled na přikrmování jsem asi četla na stránkách Hippu. V podstatě všechny články, co jsem na to téma četla, byly stejné, ale po přečtení článku Jak seznámím své miminko s příkrmy jsem si řekla „Fajn, jdeme na to!“. V článku je popis toho, jak vypadá první týden s příkrmem, jak postupně přidávat jídlo nebo jakou volit stravu.

Základní myšlenka

Myšlenka je taková, že dítě dostane každý den před jedním z kojení (my jsme začali obědem, třetím jídlem toho dne) pár lžiček rozmixované zeleniny. Potom se hned nakojí. Množství jídla se postupně zvyšuje, až časem sní celou skleničku (střední sklenička Hipp je 190 g). Když zvládne celou skleničku, kojení už není potřeba (je to samozřejmě individuální, ten objem je řádový pro představu).

A teď jaké jídlo volit? Ideálně by dítě mělo zkoušet každou ingredienci samostatně a alespoň 2-3 dny po sobě, aby bylo snadné identifikovat možnou alergii. Po 2-3 dnech už může být ingredience podávána v kombinaci s jinou.

Projevy alergie mohou být různé, na to nejsem expert. Šímovi se projevila určitá nesnášenlivost na sladké brambory – jedl je 2 dny po sobě samotné, 3. den s mrkví. Udělala se mu jemná vyrážka kolem oka, která zmizela, když dostal jiné jídlo.

Jak jsme začali

My jsme začali skleničkou První mrkev od Hippu. Sklenička vydrží po otevření 1-2 dny v lednici, takže na první seznámení s mrkví stačí jen jedna. První den jsem mu nabrala do mističky asi dvě vrchovaté lžičky mrkve, ty jsem ohřála ve vodní lázni. Na tohle množství bohatě stačí horká voda z konvice (pokud voda vychladne dřív, než ohřeje příkrm, stačí prostě vodu z lázně vylít a nalít novou 😀). Příkrm se dá také ohřát v mikrovlnce, stačí třeba 10 sekund. Jinak se to malé množství skoro vypaří 😀 Pak už jen vyzkoušet teplotu (nesmí pálit ani studit na ruce, já to zkouším na hřbetu ruky nebo na zápěstí přímo pod dlaní, kde je tenká kůže), obryndáčkovat dítě i sebe, kouknout na čas a posadit si dítě na klín (nebo do židličky, ale zatím mi přijde lepší ten klín). Déle než 15 minut by se dítě mořit s příkrmem asi nemělo. Šíma jedl první lžičku (jen ten objem jedné vrchovaté lžičky) asi 12 minut. Další den zvládnul zase jednu, pak dvě, pak čtyři a zase čtyři.

Pokračovali jsme skleničkou První brokolice. Tu měl dva dny po sobě. První den snědl asi 4 lžičky, pak mu ale asi došlo, že děti brokolici nemají rády, a začal se vztekat. Další den snědl jen jednu lžičku, z níž většina skončila na bryndáčku 😀 Pro zlepšení chuti dostal další den (týden po začátku přikrmování) znovu mrkev. Pak si dal První dýni. Snědl polovinu skleničky. Tak mu chutnala, že by chtěl přidat! Ale vypadal, že ho papání ze lžičky trochu zmohlo – pak usnul u kojení. Druhý den dýni dojedl.

Po necelých dvou týdnech od začátku přikrmování si dal poprvé dvousložkový příkrm – Mrkev s bramborami. Tahle kombinace mu docela jela. Podobně jako u dýně zvládl jednu skleničku za dva dny.

A tady, téměř po dvou týdnech, končíme s kupovanými příkrmy 😀 Samozřejmě mám nějaké v zásobě kvůli cestování, ale jinak teď jedeme domácí příkrmy z bio ovoce a zeleniny! O jejich tvorbě a všem možném píšu v článku Domácí příkrmy.

Mimochodem

…ta mrkev fakt barví, tak je fajn mít vyčleněný bryndáček jen na mrkev, aby to neschytaly všechny 😀 Nejde to za-bo-ha vyprat. A jestli to jde věčným ručním praním a nějakými babskými radami, tak na to nemám během praní všech těch pokakaných látkových plínek čas, energii ani chuť! 😀